Parkering på Arlanda

När du ska upp till Arlanda för att hinna med ett flyg, alternativt hämta upp en vän eller anhörig, gäller det att snabbt veta vart du ska samt vart du ska parkera. Då vill du helst slippa ytterligare stress om du redan har suttit i bilköer eller blivit försenad. Därför ska vi ge dig en komplett guide till alla parkeringsmöjligheter på och runt omkring Arlanda Airport. Dels ska vi namnge parkeringsplatser och hus och dels får du en ungefärlig prislista. Då slipper du allt krångel samt tråkiga överraskningar vad gäller kostnad, distans och övriga regler.

Hitta din parkering

När du anländer till flygplatsen eller när du ska lämna Arlanda, följer du de vägskyltar som har beteckningen Ankommande respektive Avresande. På så sätt hamnar du inte fel. Ska du lämna av någon eller själv ta flyget, följer du parkeringsskylten ”Ankommande” och ska du därifrån följer du ”Avresande”. Sedan gäller det att välja den parkering som passar dig. Du har möjlighet att förboka på flera av dem och en av parkeringarna vid terminal 5 är en timparkering där du kan stå i max 60 minuter.

Parkering vid respektive terminal

Först ska vi börja så nära flygplatsen som möjligt, eftersom det främst är där som folk brukar parkera. Arlanda har fyra terminaler som heter 2, 3, 4, och 5. Terminal 1 finns inte men mellan 4 och 5 ligger SkyCity och Arlanda Centralstation. Alla terminaler står i förbindelse med varandra, dvs du kan gå från den ena till den andra. Vid varje terminal ligger det en eller flera angränsande parkeringsplatser som har ungefär samma pris oavsett på vilken du väljer att parkera din bil. Här nedan ska vi i korthet sammanfatta alla parkeringar och vilken terminal/terminaler som berörs.

  • Terminal 2 och 3 har två parkeringshus (P21 och P22) och en parkering (P25). P25 är en utomhusparkering och de andra två är inomhusparkeringar. På inomhusparkeringarna kan du förboka en plats om du vill och vid en liten del av parkeringen finns laddningsapparater för elbilar  samt en MC-parkering. Båda parkeringshusen är även utrustade för att passa funktionshindrade. Mellan terminal 2, 3 och 4 ligger P45 som är en större utomhusparkering där du också kan förboka en plats.
  • I nära anslutning till Terminal 4 ligger P-huset P41 och utomhusparkeringen P46. Både P41 och P46 har laddplatser och handikapp-parkering och det finns även några i närmare anslutning till terminalen där funktionsnedsatta kan parkera sina bilar, jämsides med några MC-platser. På P41 och P45 kan du också förboka, vilket är vanligt till kommande lov eller helger. P45 har en bilpool för car-sharing om det skulle vara aktuellt.
  • I anslutning till Terminal 5 ligger det hela 5 stycken parkeringsplatser och garage. Här finner du en timparkering (P1 tim), två inomhusparkeringar (P51 och P53) samt två utomhusparkeringar – P56 som är lite större och P59 som är den minsta på Arlanda. Det är också den enda parkeringen som du är tvungen att förboka på. Inomhusparkeringarna och timparkeringen är alla handikappvänliga och har laddplatser för elfordon. Du kan även förboka på samtliga utom på timparkeringen.

Mellan terminal 4 och 5 ligger det en parkering som kallas för Premium SkyCity. Den är uppvärmd och kostar därför 90 kr/h. I detta parkeringshus finns en liten del som är avsedd för motorcyklar men i övrigt är det en bilparkering som dessutom har en biltvätt och en verkstad.

Långtidsparkeringar och andra parkeringar nära Arlanda

Om du skulle behöva parkera din bil under en längre tid, kan du ställa bilen på någon av Arlandas långtidsparkeringar Alfa och Beta samt Långtid P1. De ligger söder om flygplatsen till vänster om E4:an och väg 65 ca 12 minuter från flygplatsen. Det går bussar och taxi direkt till terminalerna därifrån så du behöver inte stressa för det.  Den närmaste parkeringen som inte ligger i direkt anslutning till terminalerna, är Lindskogs parkering som är öppen dygnet runt och har verkstad och biltvätt till hands. Den ligger ca 15-20 minuter öster om Arlanda. Du kan även parkera på Måby Park i Arlandastad söder om flygplatsen. Där kan du passa på att få din bil besiktad samtidigt om du har lust.

Alla parkeringar erbjuder transferservice och de flesta är gratis om du tar bussen. Priserna för att låta din bil stå parkerad, är inte speciellt mycket lägre än Arlandas parkeringar. Du kan alltså lika gärna parkera där om det finns plats. Då slipper du dessutom transfer.

Ibland är det lite si och så med laddplatser på långtidsparkeringar längre bort. Det bästa är att kontakta parkeringen du är intresserad av och fråga, då de inte alltid listar detta på sina hemsidor.

Förbokning

När du förbokar en parkeringsplats, kan du inte be om en specifik plats såvida inte du hyr en fast parkering någonstans. Du kan tidigast förboka ett halvår innan planerad avresa och senast 1 dygn före ankomst, förutsatt att det finns platser. Dock bör du vara ute i ganska god tid, speciellt inför helger och semestertider.

Teckna avtalsparkering

Om du har särskilda behov eller önskemål som platsreservationer eller företagskort, kan du teckna en avtalsparkering på några av parkeringarna. De närmaste parkeringshusen som erbjuder detta är SkyCity Garage, utomhusparkeringarna vid terminal 4 och 5, P-husen vid terminal 2 och 4 samt Arlandas långtidsparkeringar Alfa och Beta som ligger 12 minuter med transferbuss från flygplatsen. För mer information kan du kontakta Swedavia på mailadress parkering@swedavia.se.

Öppettider

Parkeringarna på Arlanda håller öppet dygnet runt och det gör även deras kundtjänst. De är också bemannade för din säkerhet. Du kan således lugnt parkera din bil när som helst under veckans alla dagar. Samma sak gäller i stort sett alla de fristående långtidsparkeringarna lite längre bort.

Priser

Timpriset är 80 kronor på de flesta parkeringsplatser men det blir 10 kr dyrare i timmen på ett par stycken som Premium SkyCity Garage och Express-parkeringarna vid terminal 5. Där får du betala 90 kr. På de två långtidsparkeringarna Alfa och Beta kostar det 50 kr/h och 150 kr per dygn under max 3 respektive 4 dygn. Veckopriset den första veckan är 580 kr på båda och 340 kr för varje extra vecka. Skulle du vilja parkera din bil i ett eller flera dygn på någon annan parkering som ligger närmare terminalerna, kan du göra det. Priserna varierar från 250 kr/dygnet till 380kr/dygnet. Den enda parkeringen som inte tillåter långtidsparkering är timparkeringen vid terminal 5.

Hur betalar man?

Du betalar genom att ta en biljett vid bommen när du kör in till parkeringen. Biljetten sparar du och betalar avgiften vid utfarten med ditt betalkort eller hos parkeringarnas kundtjänst i terminal 5 samt i automaterna innan du går in på parkeringsområdet. Om du har förbokat din bil, betalar du via hemsidan. På timparkeringen kan du betala via telefon med Easypark, Mobill eller Tele-P.

Se verkligen till att inte tappa din biljett. Då kan du få betala en tilläggsavgift, men säg alltid till i kundtjänst om detta skulle inträffa. Betalautomaterna är också utrustade med en liten telefonlur som du kan trycka på och få någon att tala med om du mot förmodan skulle stå där utan biljett.

Transport mellan parkeringarna och flygplatsen

Förutom taxiservice, går det bussar mellan långtidsparkeringarna och terminalerna på Arlanda flygplats. Bussarna kör mellan kl. 04-24 varje dag på Swedavia Långtid P1 och mellan kl. 03-24 på Alfa samt dygnet runt på Beta. Skulle du parkera på övriga långtidsparkeringar i närheten av Arlanda, ska du titta efter hållplats 12 utanför flygplatsen. Därifrån går bussarna till olika parkeringshus i omnejden.

Service när du parkerar din bil

Ibland kan det vara skönt att få sin bil tvättad och omhändertagen medans man är ute på vift. Speciellt om bilen är parkerad på en långdistansparkering. Dock kan du givetvis boka service även om du står där en kortare tid. Det kan kännas tryggt att veta att bilen är i goda händer och att någon har koll på den, i en tid av mycket stölder och inbrott. På Arlanda kan du beställa allehanda tjänster som även inkluderar allt från tvättning och däckbyte till förvaring av tillhörigheter.

Då lämnar du bara nyckeln till effektförvaringen som ligger på plan 1 i terminal 5. De tar då hand om din bil samt förvarar värdefulla prylar som bilbarnstolar, redskap och dokument. Priset är från 50 kr/dygnet och öppettiderna är mellan 05.00-23.00. Det finns även möjlighet att lämna in ytterkläder och andra föremål under några timmar om du exempelvis ska ha ett möte på Arlanda. Du behöver således inte ha en bil som ska servas.

På SkyCity Premium parkering ligger en verkstad och en biltvätt. Biltvätt hittar du även på Terminal 4 vid taxipoolen.

Även om du inte har beställt någon extra service, kan du vara säker på att din bil är i tryggt förvar på Arlanda. Parkeringarna är utrustade med kameraövervakning, alla bilplåtar registreras och det finns även parkeringsvärdar på samtliga parkeringshus.

Booking.com